Eric Fennis

blokfluit


Blokfluitles op de Bachschool bij Eric fennis

Muziek als 2e taal

Sinds 3 jaar heb ik mijn eigen bedrijf RifleBirdMusic. Hierin komt al mijn ervaring van de afgelopen 40 jaar bij elkaar op het gebied van blokfluitspelen met verdieping. Muziek met een verhaal. Je eigen ultieme momenten creëren.

Dit heeft o.a. vorm gekregen in excellent programma Thermiek muzikaal en Thermiek muzikaal junior. Het is een gedoceerde mix van individuele-, groeps-, technieksessies, workshops en exclusieve Boostdagen.

Hoofd en hart ontmoeten elkaar waardoor de muziek zich kan verheffen in muziek met een verhaal wat voorbij woorden gaat. In een korte tijd heb ik de muziek van cursisten zien opbloeien van onzeker, voorspelbaar naar kippenvel gevende muziek.

Ervaring van Marlous (zie extra bijlage een samenvatting en het hele gesprek Interview door liesbeth de korte met een cursist van mij)Wil je kijken of dit ook iets voor jou is? Vraag een gratis gesprek aan. Ja, ik wil graag een gratis oriënterend gesprek.

Deze programma’s zijn zo afgesteld dat ze goed te doen zijn naast werk, gezin, studie en school.

Voor wie zijn deze programma’s?

 • Voor diegene die serieus werk willen maken van hun kostbare muziekmomenten in de week.
 • -een gezond portie nieuwsgierigheid hebben.
 • -zekerder willen voelen.
 • -voortuitgang willen ervaren.
 • -ultieme momenten willen creëren en dat kan al vanaf dag één.
 • -zich willen ontdoen van belemmerende overtuigingen waardoor de muziek kan stromen.
 • -Ouders die de waarde muziek erkennen.
 • -Bedding creëren voor creativiteit.
 • -innerlijk horen ontwikkelen.
 • -bewustwording van muzikaal gevoel.
 • -Last but not least de beste vaardigheden onder de knie krijgen op je instrument.
 • -Vooral veel doen.

Meer weten? Vraag een gratis gesprek aan. Ja, ik wil graag een oriënterend gesprek.

Mijn conservatoriumopleiding heb ik Cum laude afgesloten in Hilversum, waaronder een 3 jarige studie bij Tristan Keuris. Na mijn eindexamen heb ik mijn traject vervolgd bij Walter van Hauwe, Sweelinck conservatorium in Amsterdam. Naast de muziek de 6 jaar durende Psychosynthese opleiding tot counsellor/gids bij Ben Bos Psychosynthese Holland afgerond.

Met diverse musici onderzoek ik het pad van improviseren. Spannend, soms eng en heel inspirerend. Tot op de dag van vandaag ontdek ik nieuwe mogelijkheden op blokfluiten

Grote inspiratiebronnen zijn de vele leermeester als Alexander Smit, Piero Ferrucci, Frans Brüggen, David Bowie, collega musici, mijn partner, de natuur, mijn tuin, kunst, literatuur.

Ik heb voor de cursisten projecten georganiseerd met Amsterdam Loeki Stardust Kwartet, vorig jaar met Lucy Horsch en het plan ligt er om met Erik Bosgraaf een project te doen.

Wil je overleggen of ik iets voor je kan betekenen, vraag een gratis oriënterend gesprek aan.

Ja, ik wil een gratis oriënterend gesprek.

Wie weet tot ziens.

AANBEVELING VAN EEN CURSIST IN GESPREK MET INTERVIEWER LIESBETH DE KORTE

Belangrijke vraag voor Marloes: Mag Eric je aanbeveling gebruiken met je volledige naam? En misschien ook een foto van je? Alleen je voornaam kan natuurlijk ook.

Beste Liesbeth, mijn voorkeur gaat uit naar alleen mijn voornaam zonder foto.

Aanbeveling Marloes

‘Vroeger’ toen ik nog ‘gewone’ muziekles volgde, ging ik vaak naar de les met stress. Kan ik het wel goed, doe ik het wel goed genoeg en lukt het me om dit jaar een boek door te stomen om een niveau hoger te komen? Dat zorgde ervoor dat ik weinig plezier beleefde aan muziek maken.

Toen ik een paar jaar geleden Eric ontmoette veranderde dat. Eric vertelde me over zijn programma en hij voelde heel authentiek. Hij is niet iemand die probeert te verkopen, maar die je oprecht verder wil brengen met je muziek.

Het jaarprogramma van Eric is opgebouwd uit verschillende activiteiten en het is heel afwisselend. Wat ik vooral leuk vond is dat het activiteiten zijn die ik zelf niet zou kiezen, maar die wel heel veel opleveren ook qua plezier met muziek. Ik kwam ook in aanraking met andere cursisten die dezelfde problemen hadden als ik. Dan leer je van elkaar.

Ik heb nu veel meer plezier met muziek maken en ik kijk ook heel anders naar muziek. Het is niet meer alleen je vingers op de juiste plek zetten. Ik kijk veel meer naar hoe kan ik de muziek overbrengen en wat het met mij doet. De focus ligt veel minder op of ik het allemaal wel goed doe.

Wat ik vooral heel fijn vind aan de aanpak van Eric is dat hij niet zegt ‘we gaan nu dit en dit boek doen’, maar hij kijkt veel meer naar jou, naar je proces en wat je op dit moment nodig hebt. En je mag zelf kiezen wat je wilt leren.

Eric blijft weg bij oordelen en zoekt heel erg naar aansluiting bij hoe jij als mens in elkaar zit en wat je leerstijl is. Hij helpt je ook om door blokkades heen te gaan, bijvoorbeeld als je tegen een bepaald muziekstuk op ziet. Hij noemt dat ‘vitrage opbouwen’ dat je jezelf vast denkt in ‘Oei, dat ziet er ingewikkeld uit.’ Je wordt gespannen en denkt dat het je niet gaat lukken en vervolgens lukt het ook niet. Eric helpt je om daardoorheen te komen en die aanpak en lessen neem je ook mee in je gewone leven.

In september ga ik mijn derde jaar in bij Eric. En ja, een jaarprogramma is niet goedkoop, maar muziek is ontspanning en het verrijkt mijn leven. Dat heb ik nodig en dan mag het ook geld kosten.

Ik raad Eric aan, aan mensen die het anders willen doen. Die niet alleen technisch op een hoger niveau willen spelen. Eric vraagt het nodige van je. Hij geeft goede tips en nodigt je uit, maar je moet het natuurlijk wel zelf doen.

Als je ook maar een beetje het gevoel hebt dat je met Eric zou willen werken, neem dan gewoon contact met hem op. Toen ik zijn website bekeek voelde het groot, moeilijk en een beetje zweverig. Maar als je met Eric spreekt dan kan hij je precies vertellen wat er voor jou mogelijk is en wat daarvoor nodig is.

Quotes:

 • Ik heb nu veel meer plezier met muziek maken en ik kijk ook heel anders naar muziek
 • Muziek maken is voor mij niet alleen je vingers op de juiste plek zetten. Ik kijk veel meer naar hoe kan ik de muziek overbrengen en wat doet het met mij
 • Het jaarprogramma van Eric is opgebouwd uit verschillende activiteiten en het is heel afwisselend
 • Wat ik vooral heel fijn vind aan de aanpak van Eric is dat hij niet zegt ‘we gaan nu dit en dit boek doen’, maar hij kijkt veel meer naar jou, naar je proces en wat je op dit moment nodig hebt
 • Eric blijf weg bij oordelen en zoekt heel erg naar aansluiting bij hoe jij als mens in elkaar zit en wat je leerstijl is. Hij helpt je ook om door blokkades heen te gaan

Verhaal Marloes (transcriptie van telefoongesprek)

Jaarprogramma’s. Het is begonnen met dat haar zoon blokfluitles niet meer leuk vond, draak van lerares, motivatie werd kleiner per les. Toen was ze bij een uitvoering en toen ontmoette hij Eric en ze dacht ‘bij hem wil ik zijn’.

Ze heeft contact gezocht en eerst een proefles gehad, paar maanden 1x per 14 dagen les. Toen kwam Eric met een aanbod. Vond ze aantrekkelijk en ook spannend, maar het beloofde wel beter te zijn dan 1x per 14 dagen les. Dat was wat ik gewend was, maar hij vond het geen prettige manier. Ik was het daar mee eens en ik onderschreef het ook toen ik hoorde wat hij van plan was en welke verwachtingen hij daar van had.

Hij is heel authentiek, niet iemand die probeert te verkopen maar iemand die oprecht is. Daardoor vertrouwde ik er wel op dat het goed zou zijn. Dat komt ook omdat ik met hem mocht bellen om te overleggen.

Ik ben mee gaan doen en het beviel me heel goed. Hij heeft verschillende activiteiten en het is heel afwisselend. Je hebt 1x per 14 dagen een activiteit. Het is vooral leuk omdat het ook activiteiten zijn die ik zelf niet zou kiezen. Maar die wel heel veel opleveren ook qua plezier met muziek. Ik kwam in aanraking met andere cursisten die dezelfde problemen hebben als ik. Soms wel op een ander niveau, maar daar leer je ook weer veel van. Dat maakt dat je meer leert en veel plezier van hebt.

Welke twijfels had je van tevoren?

De prijs. Eric is niet duur, maar ik denk wel dat het veel geld is voor de gemiddelde cursist. Daar heeft ze wel over getwijfeld. Ik geloofde wel dat Eric een goed programma had, maar ik zag wel dat dit in de papieren zou gaan lopen. Maar muziek is ontspanning en waar ik heel veel uit haal, het verrijkt mijn leven. Dat had ik ook hard nodig. Ik dacht ook dat als Eric zou leveren wat hij beloofde dan mocht het ook geld kosten.

Vroeger ging ik altijd naar les met stress. Kan ik het wel goed en doe ik het wel goed genoeg. Bij Eric is het veel meer van waar zit je in je proces en wat heb je nodig en welk stuk zou je leuk vinden om te doen? Eric zegt niet van ‘we gaan nu dit en dit boek doen’. Ik mag gewoon kiezen wat ik wil gaan leren. Hij kan zeggen ‘dat is wel een grote stap of dan kan je beter eerst dit doen’. Ik mag zeggen waar ik behoefte aan heb en wat ik wil leren.

Ik heb een paar maanden lang Ierse muziek gespeeld en als het dan goed klinkt zegt Eric bijvoorbeeld ‘in Ierse muziek zit vaak een triller, laten we dat eens gaan leren hoe je dat doet’. Of op NPO4 kon je met de Mattheus Passion meespelen, dat vond ik hartstikke leuk. Dan gaan we daarmee aan de slag. Hij zoekt naar waar hij aan kan sluiten.

In september gaat ze het derde jaar in.

Hoe was je ervaring uiteindelijk?

Ze heeft nu veel meer plezier met muziek maken dan in een reguliere les. Ze kijkt nu ook heel anders naar muziek, het is niet meer alleen of je je vingers op de juiste plek zet. Hoe kan ik de muziek overbrengen en wat doet het met mij.

Je vingers moeten natuurlijk op de juiste plek staan, maar dat is niet meer het enige (en vroeger was dat het wel). Nu ben ik veel meer muziek aan het maken en vind ik het ook niet meer zo spannend of ik het allemaal wel goed doe.

Wat waren de resultaten van het gebruik van de dienst?

Als muzikant kijk ik er heel anders naar en ik word er veel blijer van. Dat je alleen al op muziekles mag zitten om er blij van te worden en niet alleen omdat je ieder jaar een boek door moet stomen of om een niveau hoger te komen.

Aan wie zou je dit aanbeveling (welke soort mensen)?

Eric is volgens mij heel goed met volwassenen. Je mag over jezelf en hoe je speelt nadenken en dat voelt meer als iets voor volwassenen.

Aan mensen die het anders willen doen. Als je alleen maar een niveau hoger wilt en technisch wilt spelen dan weet ik niet of Eric de prettigste of de beste leraar is. Hij kan fantastisch spelen en het goed overbrengen maar zijn kracht is op een ander vlak. Dan heb je veel meer aan hem.

Wat vond je prettig aan mij?

Hij blijft weg van oordeel. Hij zoekt heel erg naar aansluiting bij hoe je in elkaar zit. Hij probeert zijn lessen zo in te richten dat het past bij mijn leerstijl. Hij is niet alleen bezig met de muziek. Hij kent het mechanisme van ‘oei dat is een moeilijk stuk. Je wordt heel gespannen en ziet een heleboel noten vlak bij elkaar. Dat lukt me vast niet. Al die mechanismen die dan opkomen. Daardoor krijg je minder lol in de muziek, je wordt bang om het stuk te spelen, waardoor je nog gespannener wordt waardoor het daadwerkelijk niet lukt. Eric zegt dan ‘je bent weer heel wat vitrage op aan het bouwen’. Blokkades. Als je nu al roept dat het een moeilijk stuk is, dan wordt het dat ook.

Als het even niet lukt hoe doe je dat dan, hoe pak je dat aan? Die aanpak/lessen neem je ook mee naar je persoonlijke leven. Het is dus veel meer dan muziekles. Eric heeft ook meer diploma’s dan alleen voor muziek en dat merk je ook.

Wat is er verder nog leuk om te vertellen?

Als je de website leest en zijn programma’s dan kan het heel groots lijken en zweverig. Dat kan je op het verkeerde been zetten. Dat is vast niet voor mij, dat is te groot, te moeilijk of te ingewikkeld. Maar als je Eric een half uurtje aan de telefoon hebt, dan voelt dat ineens helemaal anders. Dus ik wil iedereen aanraden om contact met Eric te zoeken. Als je ook maar een beetje denkt dat je dit wel zou willen.

De mens hierin is heel belangrijk. Je gaat naar Eric omdat hij het is. Bij een muziekschool krijg je gewoon een leraar toegewezen, nu kies je echt voor hem.

Als je Eric ziet dan zie je wel dat hij een leuk mens is. Hij is er voor jou en niet alleen om een boekje door te werken.

Hij vraagt ook wel wat van je, het gaat niet vanzelf. Hij geeft goede tips en nodigt je uit, maar dan moet je het wel zelf doen.

Vragenlijst Kim:

 • Wat was je grootste probleem?
 • Welke inzichten heb je gekregen door mijn begeleiding?
 • Wat heb je met die inzichten gedaan?
 • Wat zijn de resultaten?
 • Wat waren je twijfels en bezwaren voordat je aan mijn programma begon?
 • Hoe ging het tijdens het programma?
 • Wat zou je tegen andere mensen zeggen die met hetzelfde probleem rondlopen?
 • Waarom zou je mijn dienst aanbevelen aan iemand anders?
 • Wat is er verder nog leuk om te vertellen?

Vragenlijst Petra:

 • Welke twijfels had je van tevoren?
 • Hoe was je ervaring uiteindelijk?
 • Wat waren de resultaten van het gebruik van het Safekids Meldcodespel?
 • Wat vond je prettig aan Petra/de begeleiding van Petra?
 • Aan wie zou je dit aanbeveling (welke soort mensen)?
 • Wat is er verder nog leuk om te vertellen?

stuur Eric Fennis een bericht