Gonny van der Maten

kerkorgel

kerkorgelles bij Gonny van der Maten op de Bachschool

Gonny van der Maten werd in 1959 geboren in Amsterdam, waar zij ook haar opleiding aan het Sweelinck Conservatorium volgde, met als orgel-hoofdvakdocent Albert de Klerk. In 1983 behaalde zij het Docentendiploma Orgel en in 1984 cum laude het Diploma Uitvoerend Musicus, waarna in 1985 het Diploma Kerkmuziek volgde. Nog tijdens haar studie, in 1983, won zij de eerste prijs bij het Internationale Albert Schweitzer-concours te Deventer. Na haar conservatoriumopleiding volgde zij vele specialisatiecursussen in diverse landen.

Gonny van der Maten is cantor-organist van de Oude Kerk in Soest. Ze heeft een uitgebreide concertpraktijk, zowel solo als in combinatie met ensembles.

Sinds haar studietijd geeft zij al orgelles, zowel privé als in muziekschoolverband. Ze benadert elke leerling naar zijn of haar eigen (ook fysieke) mogelijkheden. Kinderen vanaf 8 jaar zijn welkom. Zodra hun lengte het toelaat, gaan zij ook zo snel mogelijk pedaal leren spelen. Naast het solo spelen is het samen muziek maken met andere instrumentalisten of zangers één van de vele opties voor een organist. Uiteraard krijgt de grootste (orgel)componist aller tijden, Johann Sebastian Bach, veel aandacht. Het orgelrepertoire is veelzijdig: vanaf 1300 tot nu is er onafgebroken muziek geschreven voor dit prachtige instrument. Gonny streeft er naar haar leerlingen zo veel mogelijk te laten genieten van de veelzijdigheid van het orgel, dat bovendien in een prachtige akoestische ruimte staat. Leren harmoniseren of improviseren behoort eveneens tot de mogelijkheden.

LAATSTE ORGELCONCERT VAN DEZE ZOMER IN OUDE KERK SOEST

Er is deze zomer nog één kans het historische orgel van de Oude Kerk in Soest te beluisteren tijdens een soloconcert, namelijk op 22 september a.s., ’s middags om 15.30 uur.

Vaste bespeler Gonny van der Maten zal de serie orgelconcerten (onderdeel van de DOKconcertenserie) afsluiten met een klassiek programma. Zie ook info over concert.

Er is al veel moois te horen geweest deze zomer, waarin opnieuw bleek dat een breed repertoire fantastisch klinkt op het orgel dat gebouwd is in de overgangsperiode van de Barokke naar de Romantische stijl.

Klassiekers als Beethoven en Mozart waren daar nog niet bij. Die komen in dit laatste concert nu aan bod.

De grote Phantasie in f moll van Mozart sluit het programma af, een meesterwerk, geschreven in de laatste maanden van zijn leven uit geldgebrek….

Dat kan alleen een heel grote creatieve geest.

22 september 2019 Oude Kerk Soest – Torenstraat 1 Aanvang: 15.30 uur Toegang: € 10,-

foto: Ger Vos