Gonny van der Maten

kerkorgelles op de Bachschool bij Gonny van der Maten

Gonny van der Maten werd in 1959 geboren in Amsterdam, waar zij ook haar opleiding aan het Sweelinck Conservatorium volgde, met als orgel-hoofdvakdocent Albert de Klerk. In 1983 behaalde zij het Docentendiploma Orgel en in 1984 cum laude het Diploma Uitvoerend Musicus, waarna in 1985 het Diploma Kerkmuziek volgde. Nog tijdens haar studie, in 1983, won zij de eerste prijs bij het Internationale Albert Schweitzer-concours te Deventer. Na haar conservatoriumopleiding volgde zij vele specialisatiecursussen in diverse landen.

Gonny van der Maten is cantor-organist van de Oude Kerk in Soest. Ze heeft een uitgebreide concertpraktijk, zowel solo als in combinatie met ensembles.

Sinds haar studietijd geeft zij al orgelles, zowel privé als in muziekschoolverband. Ze benadert elke leerling naar zijn of haar eigen (ook fysieke) mogelijkheden. Kinderen vanaf 8 jaar zijn welkom. Zodra hun lengte het toelaat, gaan zij ook zo snel mogelijk pedaal leren spelen. Naast het solo spelen is het samen muziek maken met andere instrumentalisten of zangers één van de vele opties voor een organist. Uiteraard krijgt de grootste (orgel)componist aller tijden, Johann Sebastian Bach, veel aandacht. Het orgelrepertoire is veelzijdig: vanaf 1300 tot nu is er onafgebroken muziek geschreven voor dit prachtige instrument. Gonny streeft er naar haar leerlingen zo veel mogelijk te laten genieten van de veelzijdigheid van het orgel, dat bovendien in een prachtige akoestische ruimte staat. Leren harmoniseren of improviseren behoort eveneens tot de mogelijkheden.

foto: Ger Vos

Avondmuziek in de Oude Kerk te Soest.

Gonny van der Maten en mezzosporaan Yannah Bruins voeren ‚ÄúO Magnum Mysterium‚ÄĚ van de Deens-Amerikaanse componist Morten Lauridsen uit.

Kees Bregman draagt gedichten voor.

O Magnum Mysterium

Zondag 6 oktober 2019 aanvang 16.00 uur

De ‚ÄėAvondmuzieken‚Äô in de Oude Kerk van Soest zijn vieringen van een klein uur waarin klassieke muziek en po√ęzie centraal staan. Op zondagmiddag 6 oktober voeren Gonny van der Maten en mezzosopraan Yannah Bruins ‚ÄėO Magnum Mysterium‚Äô van de Deens-Amerikaanse componist Morten Lauridsen (*1943) uit. Dit wereldberoemde werk neemt je mee in een diepe ontroering. Het is een stilleven in muziek dat uitnodigt tot intens luisteren. In de klankrijke akoestiek van de Oude Kerk komt dit vocale werk bijzonder tot zijn recht. Ook zingt Yannah Bruins enkele gezangen van Hildegard von Bingen (12e eeuw) en draagt Kees Bregman gedichten van de middeleeuwse mystica voor. Deze muziek en taal spreken ons 21e-eeuwse levensgevoel bijzonder aan: in de hectiek van de tijd word je een moment tot rust gebracht; je komt op adem. De serene sfeer komt ook tot uitdrukking in orgelwerken die Gonny van der Maten ten gehore brengt, van Anthon van der Horst, Hieronymus Praetorius en Bert Matter. Zo biedt de Avondmuziek een aansprekend en zinrijk moment op een bijzondere plaats. Aanvang: 16.00 uur. De toegang is vrij; na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Meer info: www.oudekerksoest.nl

Tarieven

Stuur Gonny van der Maten een bericht voor informatie of aanmelding