Over de Bachschool
Over de Bachschool
De Johann Sebastian Bachschool is de muziekschool van Soest en Baarn (en omgeving) waar muziekles wordt gegeven aan leerlingen van alle leeftijden door een professioneel en bevlogen docententeam. Daarnaast biedt Bachschool Baarn dansles aan.
De Bachschool is inmiddels niet meer weg te denken uit Soest en Baarn, de muzieklessen en danslessen worden gegeven aan beginnende tot ver gevorderde leerlingen en staat bekend om haar veelzijdigheid in orkest, ensemble en dans aanbod.
De naam 'Johann Sebastian Bachschool', in de volksmond 'Bachschool' genoemd, komt voort uit het feit dat J.S. Bach een belangrijke componist en grondlegger is van onze muziekgeschiedenis. De naam is ontstaan vanuit de nauwe samenwerking met Herman van Veen, die beschermheer is van onze school.
Organisatie van de Bachschool
Per 23 juni 2023 is Bachschool Soest een samenwerking aangegaan met 'Muziek & Dans Baarn'.
Bachschool Soest is hierbij feestelijk opgenomen in de al langer bestaande 'Stichting Muziek & Dans Baarn'. Deze stichting is van naam veranderd en heet nu 'Stichting Bachschool'. Deze stichting bestaat nu dus uit Bachschool Soest en Bachschool Baarn.
Beleidsplan Stichting Bachschool Baarn Soest | februari 2024
“Muziek is goed voor je algemene ontwikkeling. Het raakt je, verwondert, verbaast, emotioneert, brengt herinneringen boven. Het verbindt je met anderen. Muziek grijpt in op de diepste structuren van het brein. Het hele brein doet mee, dat is nou juist het unieke van muziek’ Citaat Erik Scherder, Hoogleraar Neuropsychologie
Hierbij presenteren wij u het Beleidsplan 2024 van de Stichting Bachschool. De Stichting is ontstaan uit een fusie van de Johann Sebastian Bachschool te Soest (voorheen een onderdeel van Scholen in de Kunst Amersfoort) en de Stichting Muziek en Dans Baarn (voorheen een zelfstandige stichting). In juli 2023 zijn beide muziekscholen samen verder gegaan als Stichting Bachschool en kent daarmee twee afdeling: Bachschool Soest voor muziekonderwijs en Bachschool Baarn voor Muziek en Dans.
Als Stichting zijn wij trots om dé muziekschool voor jong en oud in Soest en Baarn te zijn. Binnen onze muziekschool staat het ambacht van muziek maken en leren centraal, wordt er gewerkt met gediplomeerde docenten en worden leerlingen opgeleid om zowel solistisch als in groepsverband te musiceren.
In dit beleidsplan staat een overzicht van de doelstellingen van de stichting en de middelen en activiteiten waarmee wij deze gestalte proberen te geven. Het plan, dat jaarlijks zal worden geactualiseerd, geeft ook een doorkijk naar de toekomst.
Het beleidsplan vormt een leidraad voor ons handelen en een verantwoording naar onze subsidiegevers, sponsors en donateurs. Daarnaast voldoen wij met publicatie hiervan aan een voorwaarde voor de verwerving en het behoud van de Culturele ANBI-status.
Het bestuur van de Stichting Bachschool, Februari 2024
1. Doelstelling van de Stichting Bachschool
Wij hebben de doelstelling van de Stichting Bachschool als volgt opgenomen in onze statuten:
‘De Stichting stelt zich ten doel:
Het coördineren en stimuleren van het muziek en dansonderwijs ten einde de ontwikkeling van de bevolking hierin te bevorderen. Het doel van dit onderwijs is de leerlingen in staat te stellen zich door middel van een zo rijk mogelijk genuanceerde muzikale beleving en muzikale ervaring een beeld te vormen over de mogelijkheden zich met behulp van muziek te uiten. Ten aanzien van de kunstzinnige vorming met betrekking tot muziek in stimulerende en dienstverlenende taak te vervullen voor jong en oud, welke kan bijdragen tot de ontwikkeling van z’n eigen creativiteit, persoonlijke motivatie en ambitie.’
Alle activiteiten die wij als Stichting Bachschool doen, staat in dienst van bovenstaande doelstelling.
2. Activiteiten van de Stichting Bachschool
“Zonder Muziek zou het leven een vergissing zijn’ Citaat Friedrich Nietzsche, Duitse dichter en filosoof (1844 - 1900)
Vanuit onze doelstelling voeren wij – conform onze statuten - de volgende vijf soorten activiteiten uit:
Het geven van hoogwaardig muziek- en dansonderwijs voor zowel jeugd als volwassenen.
Het mogelijk maken van betaalbaar muziek- en dansonderwijs
Het creëren van samenspeelmogelijkheden
Het organiseren van optredens
Het organiseren en opzetten van cursussen
In dit hoofdstuk geven we per activiteit een korte toelichting en uitleg.
2.1 Het geven van hoogwaardig muziek- en dansonderwijs voor zowel jeugd als volwassenen
De kern van ons dagelijkse werk is het geven van muziek- en danslessen. Dit doen wij zowel individueel als in groepsverband met koren, orkesten, ensembles en dansgroepen. Onze lessen worden zowel door kinderen als volwassenen gevolgd, wij zijn een muziekschool voor jong (vanaf 3 jaar) tot oud (80+). Al ons onderwijs wordt gegeven door gediplomeerde vakdocenten van conservatoria en dansopleidingen. Op de Bachschool in Soest worden alle lessen verzorgd vanuit dezelfde locatie, het gebouw van de Muziekschool aan Kerkplein 1 te Soest. Op de Bachschool in Baarn worden de lessen op verschillende locaties gegeven, we hebben daar geen eigen gebouw tot onze beschikking.
2.2 Het mogelijk maken van betaalbaar muziek en dansonderwijs
Als Stichting vinden wij het belangrijk dat muziek- en dansonderwijs breed beschikbaar is voor iedereen, ook voor mensen die minder geld te besteden hebben. Het is hierbij voor ons altijd zoeken naar de juiste balans tussen hoogwaardig muziekonderwijs geven door goed opgeleide docenten die hiermee een boterham kunnen verdienen en betaalbaarheid voor onze leerlingen. Om dit mogelijk te maken, voeren wij maatwerk uit. Als een docent aangeeft dat iemand wel muziek of dans wil maken, maar daar niet de middelen voor heeft, gaan wij altijd op zoek naar een oplossing om dit toch mogelijk te maken.
Dit doen wij door de inzet van de volgende beschikbare middelen:
- In zowel de gemeente Baarn als Soest wijzen wij leerlingen tot 18 jaar op de
mogelijkheid voor een aanvraag bij Stichting Leergeld of het Jeugdsport- en Cultuurfonds.
- In de gemeente Baarn wijzen wij leerlingen vanaf 18 jaar op de mogelijkheid voor een aanvraag bij het Volwassenen Fonds voor Sport en Cultuur. In de gemeente Soest wijzen wij op het Minimafonds.
- Voor diegenen die buiten deze regelingen vallen, zetten wij altijd maatwerk in. Wij kijken dan of het reëel is om vanuit onze jaarlijkse gemeentelijke subsidie middelen in te zetten om toch de muziek- of danslessen te kunnen volgen.
2.3 Het creëren van samenspeelmogelijkheden
Musiceren, dansen en zingen zijn bij uitstek activiteiten om samen te doen. Als muziekschool bieden wij volop mogelijkheden voor samenspel:
In Soest hebben wij een kinderkoor en in Baarn twee projectkoren (The Happy Voices en Le Voci Allegri).
De vrijdagmiddag en – avond staan in Soest in het teken van de repetities voor de 3 orkesten die wij rijk zijn: het Bach Start Orkest, Bach Jeugd Orkest en Bach Volwassenen Orkest.
Naast deze drie orkesten hebben we ook nog diverse ensembles in onze muziekschool: Klarinetensemble voor volwassenen in Soest, Vredehofensemble voor volwassenen in Baarn, Nassau ensemble voor getalenteerde jongeren in Baarn, Giocoso ensemble voor kinderen in Baarn en diverse cello-ensembles van Cellobration in Baarn.
Onze danslessen in Baarn zijn altijd in een groep. De danslessen worden uitgevoerd door Balletschool Marut Jorquera (www.balletschoolmj.com). Doel is de leerlingen op een positieve manier de technieken van dans en uitvoerende poidiumkunsten mee te geven. Wij bieden lessen in diverse dansstijlen aan zoals Ballet voor alle leeftijden, Breakdance, Modern, Jazz, Waacking, Spitzen, Streetdance, Musical / Theater, Tap, Flamenco, Fusions, Yoga en Peuterballet.
Bij al
ook het sociale aspect vergeten we niet: zo gaan de orkesten regelmatig op kamp (muziekweekend), treden de ensembles regelmatig op in bijv. verzorgingstehuizen en doen onze jeugdorkesten mee aan de jaarlijkse pannenkoekendag in Soest.
2.4 Het organiseren van optredens
Gedurende het hele jaar verzorgen onze leerlingen (zowel individueel als in groepsverband) diverse openbare optredens:
- Verschillende muziekdocenten verzorgen eigen podiumavonden voor hun leerlingen in ons gebouw in Soest.
- Als bestuur van de Stichting organiseren wij minimaal 2 keer per jaar een gezamenlijke podiumavond voor al onze leerlingen in zowel Baarn als Soest: één keer voor de kinderen en één keer voor de volwassen leerlingen. Deze vinden op verschillende locaties plaats, zoals het Witte Kerkje in Baarn, basisschool De Uitkijck in Baarn en de Petrus en Pauluskerk in Soest.
- Onze orkesten en ensemble verzorgen zowel in Soest als Baarn regelmatig optredens in diverse verzorgings- en verpleeghuizen of andere maatschappelijke locaties. Hiermee brengen we muziek naar kwetsbare inwoners toe en verbinden we jong en oud.
- Onze orkesten en leerlingen van de Bachschool Soest verzorgen jaarlijks een kerst-, voorjaars- en zomerconcert in de Petrus en Pauluskerk.
onze samenspeelmogelijkheden staat uiteraard de muziek of dans centraal. Maar
-4-
- Onze leerlingen en docenten in Baarn geven jaarlijks acte de présence tijdens het Cultureel Festival Baarn in het eerste weekend van september.
- Onze leerlingen in Soest doen mee aan Podiade Soest. Tijdens de Podiade houden wij ook een Open Dag in ons gebouw in Soest, zodat nieuwe leerlingen laagdrempelig kennis kunnen maken met onze muziekschool.
- Tenslotte worden wij nogal eens gevraagd voor diverse projecten / optredens. Wij staan hier altijd positief in maar kunnen helaas niet altijd overal aan mee doen, vanwege beschikbare tijd. Als Stichting maken wij hierin altijd weloverwogen keuzes. Voorbeelden van externe projecten waaraan wij hebben mee gedaan, zijn: optreden tijdens Monumentendag Soest, optreden in het Herman van Veen Arts Center, begeleiden van het Baarns Mannenkoor door leerlingen uit Baarn.
2.5 Het organiseren en opzetten van cursussen
Tenslotte verzorgen wij als muziekschool ook diverse cursussen en projecten:
- Wij verzorgen muzieklessen voor kinderen die op de Buitenschoolse Opvang van Bink Kinderopvang in Soest zitten. Via Bink kunnen ouders hun kinderen opgeven voor muzieklessen die in ons gebouw en door onze docenten worden
gegeven.- In Baarn verzorgen wij regelmatig Scholenprojecten voor Basisscholen. We doen
dit in samenwerking met Kunst Centraal. Maar ook op eigen initiatief, zoals bijvoorbeeld op basisschool De Uitkijck (in ruil voor het gratis repeteren van onze ensembles in De Uitkijck, voeren wij regelmatig op vraag van de school een scholenproject uit). De Scholenprojecten bestaan doorgaans uit 2-3 muzieklessen voor 1 klas (een roulatiesysteem waarbij de leerlingen kennis kunnen maken met 2-3 verschillende muziekinstrumenten) en een gezamenlijk afsluitend optreden waarbij ook de ouders welkom zijn.- In Baarn zijn wij betrokken bij de Buurtband Baarn. De Buurtband is een landelijk initiatief van de organisatie Fort van de Verbeelding in Utrecht. Op steeds meer plekken in heel het land zijn er buurtbands en sinds april 2023 ook in Baarn. De Buurtband is een groot, divers, vrolijk en toegankelijk muziekparticipatieproject voor deelnemers met en zonder een beperking. Er wordt o.a. gespeeld op laagdrempelige Fort van de Verbeelding-instrumenten zoals Batphones (grote gestemde pvc-buizen) en schellenbomen. Het resultaat is een enorm veelkleurige, diverse samengestelde buurtorkest.
3. Ambities en plannen van de Bachschool
Naast onze lopende activiteiten zoals in hoofdstuk 2 zijn beschreven, hebben wij voor de komende tijd ook nog een drietal ambities voor onze muziekschool:
3 Mogelijkheden en voordelen van onze fusie verder uitbouwen
4 Vorming van Bachschool Academie voor Jong Talent
5 Opbouwen van een netwerk van Donateurs
Dit zijn de drie ambities waarmee wij de komende tijd aan de slag zullen gaan. 3.1 Mogelijkheden en voordelen van onze fusie verder uitbouwen
In juli 2023 was de fusie en daarmee de vorming van de Stichting Bachschool een feit. De komende tijd willen wij de praktische mogelijkheden en voordelen van deze fusie en daarmee de nieuwe Stichting Bachschool verder uitbouwen.
Enerzijds zullen we daarbij inzetten op het goed regelen van hele praktische zaken die te maken hebben met ons dagelijks werk. Daarbij denken we aan:
- Afspraken maken met de gemeente Soest over het gebruik van ons gebouw en het opbouwen van een goede subsidierelatie.
- Afrondende afspraken maken met Scholen in de Kunst Amersfoort, over bijv. overname van instrumenten en inventaris.
- Financiële middelen genereren voor de aanschaf van benodigde instrumenten en inventaris voor ons gebouw in Soest: organiseren van benefietconcert, crowdfunding, promofilmpje voor direct betrokkenen met het verzoek om geld te doneren, aanschrijven van fondsen.
- Regelen van praktische dagelijkse zaken, zoals: financiële administratie, regelmatig docentenoverleg in Soest en Baarn, afspraken over klein onderhoud van het gebouw in Soest, innen van docentenbijdrage.
Anderzijds hebben we ook de ambitie om steeds meer één gezamenlijke organisatie te worden, ook naar buiten toe. Daarbij denken we aan:
- Bouwen van een gezamenlijke website voor de hele Stichting Bachschool.
- Werken aan gezamenlijke PR via één Facebook en Instagram account.
- Organiseren van gezamenlijke activiteiten met docenten en leerlingen van Soest
en Baarn om zowel de leerlingen als docenten dichter bij elkaar te brengen.- Gebruik maken van de krachten van beide muziekscholen in gezamenlijke optredens / projecten, zoals bijv. ballet uit Baarn samen met de orkesten uit
Soest, gezamenlijk ensembleweekend.
-6-
3.2 Vorming van Bachschool Academie voor Jong Talent
Wij hebben de ambitie om binnen de Bachschool een Academie te starten speciaal voor Jong Talent. Dit zijn jonge leerlingen die talentvol zijn en die we willen begeleiden naar een vervolgopleiding aan het Conservatorium. Binnen de Balletschool hebben we al deze ervaring, daar werken we met selectielessen voor jonge getalenteerde dansers. Ook voor de muziekschool willen we selectielessen gaan organiseren binnen wat we gaan noemen de Bachschool Academie.
3.3 Opbouwen van een netwerk van donateurs
Onze financieringsstroom betreft gemeentelijke subsidies van Baarn en Soest. Gezien onze ambities, willen wij bekijken of wij een netwerk van donateurs van de Bachschool kunnen gaan vormen. Om met deze extra gelden ook extra dingen te kunnen gaan doen die bijdragen aan onze doelstelling en ambities. Dit is een nieuw veld wat wij de komende tijd willen gaan verkennen.
4. De organisatie en financiën van de Bachschool
Om onze activiteiten en ambities te realiseren, zijn een goed lopende organisatie en deugdelijke financiën van belang. In dit hoofdstuk lichten wij toe hoe wij dit binnen onze Stichting hebben vormgegeven.
4.1 Organisatie
De Stichting Bachschool kent een onafhankelijk en onbezoldigd bestuur bestaande uit:
- Voorzitter: Henk van Esch
- Penningmeester: Arij Snijders
- Secretaris: Marijke van Esch
Volgens onze statuten moeten er 3 bestuursleden zijn, de 4e positie is op dit moment nog vacant. Het bestuur vergadert conform de statuten minimaal 2 keer per jaar.
Coördinator en orkestleider Soest
Voor de Bachschool in Soest hebben wij een betaalde coördinator die tevens orkestleider is van de 3 orkesten. Dit is fluitdocente Irma Vos. Als ZZP’er stuurt zij voor deze activiteiten een maandelijkse factuur naar de Stichting Bachschool. Dit is de enige betaalde kracht die rechtstreeks door de Stichting Bachschool wordt betaald.
Inzet vrijwilliger
Wij werken momenteel met één vrijwilliger voor PR, projecten, beleid en contacten met externen in Baarn. Dit is Judith Godijn. Zij ontvangt hiervoor een vrijwilligersvergoeding van maximaal € 210 per maand met een maximum van € 2.100 per jaar. Maandelijks verantwoordt zij haar gemaakte uren aan het bestuur van de Stichting Bachschool.
Werkoverleg
Om de betrokkenheid van docenten te versterken en goed feeling te kunnen houden met de dagelijkse praktijk organiseren we 2-4 keer per jaar een werkoverleg. Dit is een overleg van het bestuur aangevuld met 1-2 docenten uit Soest en Baarn, de coördinator van de muziekschool in Soest en de vrijwilliger belast met communicatie en PR.
Docenten: team, vergaderingen, appgroepen
Het docententeam in Soest telt ca. 35 leden, In Baarn zijn dit er ca. 15. Alle docenten die aan Stichting Bachschool zijn verbonden, zijn ZZP’ers met een eigen muziekpraktijk. De bijdragen voor de muzieklessen wordt door de docenten zelf geïnd bij hun leerlingen. Ook bepalen zij zelf hun tarieven. Leerlingen kunnen zich via de website van de Stichting Bachschool of rechtstreeks bij de betreffende muziekdocent aanmelden. De Stichting Bachschool zorgt voor de gezamenlijke PR, faciliteiten, optredens en in Soest ook voor de leslocatie. Alle docenten betalen hiervoor een jaarlijkse docentenbijdrage aan de Stichting Bachschool. De docenten in Soest betalen hiernaast nog een maandelijkse bijdrage aan de huur. De docenten in Baarn regelen dit rechtstreeks met de locaties waar ze ruimten huren.
In Soest en Baarn vinden ca. 2 maal per jaar een docentenoverleg plaats, waarbij de docenten hun ervaringen en ideeën kunnen uitwisselen met het bestuur. Ook is er een
-8-
appgroep van alle docenten om elkaar op de hoogte te houden van ontwikkelingen. Tenslotte is er voor de docentengroep in Soest nog een aparte appgroep om praktische zaken omtrent het gebruiken van het gebouw snel met elkaar te kunnen bespreken / mededelingen uit te wisselen.
Onderhoud gebouw Kerkplein 1 Soest
In Baarn worden de lessen op diverse locaties gegeven, deze worden door de docenten zelf geregeld. In Soes vinden alle lessen plaats in het gebouw van de muziekschool, Kerkplein 1. Dit gebouw huren wij rechtstreeks van de gemeente Soest. De gemeente is verantwoordelijk voor het groot onderhoud, gas, water, licht, etc. Hiervoor betalen wij een huurprijs aan de gemeente Soest. Als huurder zijn wij zelf verantwoordelijk voor:
- Dagelijks klein onderhoud (kapotte lampen/toiletten vervangen, onderhoud verwarming etc.)
- Schoonmaak
- Aanschaf, onderhoud en verzekering van de inventaris, waaronder verwarming
en instrumenten (stemmen piano’s, instrumentenverzekering)
Officiële adres conform Uittreksel Kamer van Koophandel:
Vredehofstraat 28, 3761 HB Soest
Emailadres Bestuur: marijke@pianobeleving.nl
KVK nummer: 41189850
RSIN nummer: 802252837
Website: www.bachschool.nl en voorlopig nog www.muziekendans.nl. Zie ambities: we zetten de komende tijd in op de ontwikkeling van 1 gezamenlijke website onder bachschool.nl
4.1. Financiën
Onze penningmeester is binnen het bestuur van de Stichting Bachschool verantwoordelijk voor de financiën. Hij wordt daarin ondersteund door een boekhouder, Gijs Knopper. De boekhouder factureert en administreert de jaarlijkse docentenbijdrage en de maandelijks bijdrage aan huur voor docenten uit Soest. Daarnaast ondersteunt de boekhouder in het subsidieproces: financiële verantwoording, aanvraag subsidie, jaarrekening. De secretaris binnen het bestuur van de Stichting Bachschool zorgt voor de inhoudelijke verantwoording van de gekregen subsidies.
Informatie Stichting Bachschool
Stichting Bachschool
Contactadres:
Vredehofstraat 28, 3761 HB Soest t.a.v. de secretaris
Emailadres Bestuur: bestuur@bachschool.nl
035 5425 599
KVK nummer: 41189850
RSIN nummer: 802252837
Website: www.bachschool.nl
Doelstelling van de Stichting Bachschool:
De doelstelling van de Stichting Bachschool is als volgt opgenomen in onze statuten:
‘De Stichting stelt zich ten doel:
Het coördineren en stimuleren van het muziek- en dansonderwijs teneinde de
ontwikkeling van de bevolking [van de gemeentes Baarn en Soest ] hierin te bevorderen.
Het doel van dit onderwijs is de leerlingen in staat te stellen zich door middel van een zo rijk mogelijk genuanceerde muzikale beleving en muzikale ervaring een beeld te vormen over de mogelijkheden zich met behulp van muziek te uiten.
Ten aanzien van de kunstzinnige vorming met betrekking tot muziek een stimulerende en dienstverlenende taak te vervullen, voor jong en oud, welke kan bijdragen tot de ontwikkeling van eigen creativiteit, persoonlijke motivatie en ambitie.’
Alle activiteiten die Stichting Bachschool onderneemt, staan in dienst van bovenstaande
doelstelling.
Bestuurssamenstelling Stichting Bachschool
De heer Ir. H.J. van Esch MBA Voorzitter
De heer A. Snijders LLM-RB Penningmeester
Mevrouw M.C.A.I. van Esch-Kindt MM Secretaris
Beloningsbeleid van het bestuur
De bestuursleden ontvangen geen vergoeding voor hun activiteiten. Gemaakte onkosten t.b.v. de Stichting Bachschool kunnen wel gedeclareerd worden en worden na akkoord van de penningmeester vergoed.
Samenwerkingen
De Johann Sebastian Bachschool werkt samen met:
Herman van Veen Arts Center
Muziekvereniging PVO Soest
Zorginstelling Lyvore
De Bachschool wordt gesteund door de Gemeente Soest en Baarn.
Herman van Veen
Herman van Veen is beschermheer van de Johann Sebastian Bachschool en initiator van de naam Johann Sebastian Bach School.
De samenwerking met het Herman van Veen Arts Center in Soest levert onze Bachschool enorm veel voordelen op zoals gezamenlijke festiviteiten en verschillende podia voor de leerlingen.
Bevoegde docenten
Op de Johann Sebastian Bach School krijg je les van enthousiaste muziekdocenten die allemaal een conservatoriumdiploma hebben.
Op de Johann Sebastian Bach School krijg je les van enthousiaste muziekdocenten die allemaal een conservatoriumdiploma hebben.
Klassiek en pop
Niet alleen de klassieke muziekinstrumenten kun je bij ons leren bespelen, maar ook de instrumenten voor popmuziek.
Niet alleen de klassieke muziekinstrumenten kun je bij ons leren bespelen, maar ook de instrumenten voor popmuziek.
Samenspel
De Bachschool staat bekend om haar orkest en samenspel aanbod. Er zijn verschillende samenspeel mogelijkheden voor kinderen en volwassenen. Ben je leerling van de Bachschool, dan is samenspelen gratis. Als je geen les op de Bachschool hebt betaal je een tarief van rond de €200,00. Bekijk de mogelijkheden op de pagina:
Jeugdfonds Sport & Cultuur
Het jeugdcultuurfonds is voor leerlingen van 6 t/m 16 jaar, die om financiële reden geen lessen kunnen volgen bij de Johann Sebastian Bachschool. Het fonds draagt financieel bij aan het lesgeld. Meer informatie vind je op de website Jeugdfonds Sport & Cultuur .
Activiteiten
Regelmatig worden er concertjes, uitvoeringen, studieweekenden en kampen georganiseerd.
Leden van de Soester muziekverenigingen zoals PVO kunnen op de Johann Sebastian Bach School hun HAFA examens halen.
Regelmatig worden er concertjes, uitvoeringen, studieweekenden en kampen georganiseerd.
Leden van de Soester muziekverenigingen zoals PVO kunnen op de Johann Sebastian Bach School hun HAFA examens halen.